Інформаційна кампанія «ПРИДИВИСЬ»

Без названия Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Соціальний педагог А.В.Харченко організувала у фоє закладу інформаційну виставку на цю тематику, щоб нагадати всім про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також про необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою. Діти і дорослі усвідомили, що боротьба з торгівлею людьми визначена одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини. Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми».
Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування – це підконтрольний їм процес. Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють або шантажують, аби лише створити ситуацію, в якій тих можна буде експлуатувати.
зображення_viber_2023-10-24_20-23-21-286 Постраждалі від торгівлі людьми заслуговують на повагу і допомогу незалежно від форми експлуатації. Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права постраждалих і надавати їм підтримку. Це передбачає захист їхнього особистого життя, а також ряд адміністративних заходів для оформлення їхнього перебування у країні призначення із наданням безпечного житла та доступу до психологічної, медичної, юридичної та соціальної допомоги.
Також 18 жовтня, у Європейський день боротьби з торгівлею людьми, Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні розпочинає нову інформаційну кампанію «ПРИДИВИСЬ» із метою запобігання торгівлі людьми та популяризації правил безпеки під час міграції. Вона спонукає поміркувати над ризиками експлуатації й розгледіти, до чого можуть призвести на перший погляд привабливі пропозиції роботи чи житла.
Кампанія впроваджується спільно з Міністерством соціальної політики України та Всеукраїнською коаліцією громадських організацій із протидії торгівлі людьми, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія та Міністерства юстиції Швеції.
Важливо! Якщо вам відомо про випадки торгівлі людьми чи будь-якого виду експлуатації, або ви потерпіли від цього злочину, звертайтеся за такими номерами:
• 15-47 гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.
• 0 800 500 202/102 гаряча лінія Національної поліції України.
• 0 800 213 103 контакт-центр системи безоплатної правової допомоги.
• 527 гаряча лінія з протидії експлуатації.
• 0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.
• 0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 національна дитяча «гаряча лінія».
Пам’ятаймо: торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні!

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *