Деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану

Підписано наказ №274 «Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні». Документ регулює забезпечення та організацію органами управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, зокрема в підпорядкуванні яких перебувають ЗЗСО та установи освіти.

З-поміж питань, висвітлених у наказі:

  • зарахування здобувачів загальної середньої освіти, які вимушені були змінити місце навчання та/або проживання (перебування) та знаходяться в Україні чи за її межами, до закладів освіти за заявою, що подається до закладу;
  • здобуття загальної середньої освіти за будь-якою формою, що може забезпечити заклад освіти та є найбільш безпечною;
  • оплату праці працівників закладів освіти та установ освіти незалежно від їхнього поточного місця проживання (перебування).

Крім цього, набрав чинності закон №2126-IX щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану, згідно з яким ЗУ «Про освіту» було доповнено новою статтею 57-1 «Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану». Стаття визначає гарантії здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ на:

  • організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;
  • збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендій та інших виплат, передбачених законом;
  • місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Закон надає повноваження органам влади на оперативне прийняття необхідних рішень для врегулювання сфери освіти та науки у воєнний час.

Докладніше – за посиланням

За матеріалами МОН України

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *