Алгоритм дій учасників освітнього процесу у разі виявлення у здобувача освіти та/або працівника ЗЗСО ознак гострого респіраторного захворювання

Затверджено наказом №156 від 01.09.2020р.

Додаток 1

Алгоритм дій учасників освітнього процесу Миронівського академічного ліцею №2 у разі виявлення у здобувача освіти та/або працівника ЗЗСО ознак гострого респіраторного захворювання

Документ розроблено на виконання Протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50 та Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ України від 16.06.2020 № 1411. Алгоритм складено і введено у дію для визначення порядку відокремлення осіб, у яких виявлено ознаки гострого респіраторного захворювання, від інших здобувачів освіти та працівників ЗЗСО, а також процедури інформування батьків (інших законних представників) та консультування з ними і сімейними лікарями/органами управління охороною здоров’я для прийняття узгодженого рішення щодо направлення дітей (з батьками або особами, які їх заміняють) додому або (за наявності підстав) щодо направлення учнів/педагогів/працівників до закладу охорони здоров’я.
І. Дії батьків здобувачів освіти Миронівського академічного ліцею №2

  • Батьки здобувачів освіти не відправляють дитину до ліцею та невідкладно звертаються за медичною допомогою до сімейного лікаря, якщо діти мають ознаки гострого респіраторного захворювання або коли йдеться про підозрілий випадок захворювання на COVID-19 у здобувача освіти чи про контакт дитини з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19.
  • У такому разі батьки здобувачів освіти терміново повідомляють про це класного керівника/медичну сестру/адміністрацію ліцею.
  • Здобувачі освіти після лікування допускаються до навчання у ліцеї за умови надання довідки від сімейного лікаря.

ІІ. Дії керівника Миронівського академічного ліцею №2 у разі виявлення у здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання

  1. У разі виявлення у здобувача освіти ознак гострого респіраторного захворювання, до приїзду батьків або інших законних представників дитини, здобувачі освіти знаходяться в масках постійно до вирішення питання щодо направлення їх додому чи до закладу охорони здоров’я.
  2. До прийняття відповідного рішення здобувач освіти направляється до спеціально відведеного приміщення (кімнати для ізоляції, обладнаної у приміщенні старшого корпусі ліцею) в супроводі медичної сестри ліцею або, в разі відсутності медичної сестри, класного керівника або іншого працівника закладу (далі – уповноважена особа), визначеного керівником закладу або його заступником. Медична сестра ліцею або уповноважена особа невідкладно інформує батьків (інших законних представників), переконавшись у тому, що батьки здобувача освіти знають, як зв’язатися з нею. Ця особа має бути забезпечена стандартними засобами захисту, а також повинна дотримуватися заходів безпеки при догляді за особами з підозрою на СОVID-19: носити маску і дотримуватися необхідної дистанції.

У разі, якщо дитина налякана і болісно переживає власний стан, медична сестра або уповноважена особа має заспокоїти дитину і залишатися з нею в кімнаті для ізоляції, що добре провітрюється, не знімати маску і дотримуватися дистанції.

  1. Медична сестра ліцею або уповноважена особа має надіслати екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до лабораторного центру.
  2. Медична сестра ліцею або уповноважена особа закладу реєструє випадок в журналі реєстрації форми 060/о.
  3. Медична сестра ліцею або уповноважена особа телефонує батькам та/або сімейному лікарю, викликає (за потреби) швидку допомогу, після прибуття батьків відправляє з ними дитину додому. За наявності показань для госпіталізації швидка медична допомога доставляє дитину до стаціонару.
  4. Медична сестра ліцею або уповноважена особа співпрацює з епідеміологами лабораторного центру в ході епідеміологічного розслідування і допомагає їм визначати коло контактних осіб:

які знаходилися разом в одному приміщенні (класі);
які контактували в побуті.

  1. Ніхто з працівників ліцею, у тому числі медична сестра чи уповноважена особа, які опікуються підозрілим випадком або підтвердженим випадком СОVID -19, не має права розголошувати імені хворого або того, у кого підозрюють СОVID -19, задля збереження лікарської таємниці. Обов’язок закладу освіти — запобігати булінгу та стигматизації у зв’язку з СОVID -19.

ІІІ. Дії керівника Миронівського академічного ліцею №2 у разі отримання позитивного тесту на SARS-СоV2 у здобувача освіти

У разі отримання позитивного результату тестування на SARS-СоV2 здобувача освіти ліцею:

  • директор закладу освіти направляє додому на самоізоляцію контактних осіб (клас, групу) (згідно з Додатком 2 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (СОVID -19)») на 14 днів.
  • Технічний персонал проводить позачергову дезінфекцію та генеральне прибирання приміщення школи/класу тощо;
  • для класу/групи, яка перебуває на самоізоляції, вчителі даного класу/групи під керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи організовують освітній процес за допомогою технологій дистанційного навчання;
  • якщо захворювання на СОVID -19 підтвердилося і в контактних осіб, директор ліцею може прийняти рішення про організацію освітнього процесу за допомогою технологій дистанційного навчання для кількох класів або закладу освіти в залежності від наявності підтверджених випадків в одному чи кількох класах;
  • медична сестра закладу або уповноважена особа має співпрацювати з епідеміологами лабораторного центру в ході епідеміологічного розслідування.

ІV. Якщо на СОVID-19 захворів учитель, інший працівник Миронівського академічного ліцею №2:

  • працівники ліцею з ознаками гострого респіраторного захворювання, або перебували у контакті з особами, в яких лабораторно підтверджено захворювання на СОVID-19, або коли йдеться про підозрілий чи ймовірний випадок захворювання на COVID-19, не виходять на роботу та невідкладно звертаються за медичною допомогою.
  • Якщо температура, кашель, нежить у працівника ліцею з’явилися під час роботи, він має невідкладно залишити заклад освіти і звернутися до закладу охорони здоров’я за медичною допомогою; якщо ж у нього виникли такі небезпечні симптоми, як задишка, частий сухий кашель, біль у грудній клітці, температура, яку складно знизити, виражена блідість чи синюшність шкіри, повторне блювання, необхідно викликати екстрену допомогу, попередивши медиків, що є підозра на СОVID-19.
  • У приміщенні, де знаходився хворий вчитель/працівник, технічний персонал проводить поза графіком провітрювання та дезінфекцію поверхонь.
  1. Алгоритм дій технічного персоналу Миронівського академічного ліцею №2 щодо дезінфекції приміщень у разі підозри на COVID-19 у здобувача освіти, працівника школи
  • Дотримуватися запобіжних заходів безпеки.
  • Підготувати все необхідне для дезінфекції.
  • Після приготування дезінфікуючого засобу нанести його на ганчірку (рушник) і протерти всі поверхні у приміщенні (місці), де знаходився хворий (ручки, столи, стільці, вікна, стіни, тощо), а також поверхні в туалеті.
  • Декілька разів вимити підлогу дезінфікуючим засобом, рухаючись з одного кінця приміщення до іншого.
  • Провітрити приміщення.
  • Усі ганчірки (рушники), що використовувалися під час дезінфекції, і відходи, що утворилися в процесі дезінфекції, помістити у спеціальний пакет та у спеціальну ємність для використаних ЗІЗ.
  • Зняти маску, зняти рукавички.
  • Використані рукавички, маску помістити у спеціальний пакет та у спеціальну ємність для використаних ЗІЗ.
  • Вимити руки з милом.
  • По можливості прийняти душ і перевдягнутися після дезінфекції.

VІ. Інформування учасників освітнього процесу про СОVID-І9 у Миронівському академічному ліцеї №2

Керівник і педагогічні працівники ліцею зобов’язані:

  • Переконатися, що працівникам ліцею та батькам школярів відомо, що ніхто не має відвідувати заклад освіти, якщо у нього підвищена температура, кашель, нежить, підозрілий чи підтверджений випадок захворювання на COVID-19 та якщо вони мали контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19. Переконатися, що вони розуміють, що мають залишатися вдома, якщо контактували з хворим, та звернутися до сімейного лікаря.
  • Попросити, у разі підозри, контакту чи хвороби на СОVID-19 вчителів/працівників ліцею і батьків учнів повідомляти про це вчителя/медичну сестру/адміністрацію закладу освіти.
  • Нагадувати працівникам ліцею та батькам учнів про особливу небезпеку СОVID-19 та необхідність дотримуватися дистанції, регулярно мити руки, уникати скупчення людей, провітрювати приміщення.
  • Пояснювати, як можна зменшити стрес: більше спілкуватися з рідними телефоном або онлайн, займатися улюбленими справами.
  • Порадити, як зробити родинне помешкання безпечнішим для дорослих та дітей (регулярно дезінфікувати поверхні й провітрювати приміщення).
  • Закликати звертатися до лікаря/лікарки телефоном у разі появи небезпечних симптомів.

 Додаток 2

до наказу №156 від 01.09.2020р.

Витяг з Додатку 2 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»,  затверджених наказом МОЗ України від 16.06.2020 № 1411
Визначення випадку захворювання на COVID-19
Підозрілий випадок:
– пацієнт з гострим респіраторним захворюванням (раптовий початок, лихоманка, та хоча б один з наступних симптомів: кашель або утруднене дихання), незалежно від необхідності госпіталізації, та який за 14 днів до появи симптомів відповідає принаймні одному з наступних епідеміологічних критеріїв:
– мав контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19;
– відвідував або проживав у країні/регіоні із місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ;
– пацієнт з тяжким гострим респіраторним захворюванням (температура тіла ≥ 38ºС та хоча б один з наступних симптомів: кашель або утруднене дихання);
– необхідність госпіталізації та відсутність інших причин, які повністю пояснюють клінічну картину.

Ймовірний випадок – підозрілий випадок, для якого лабораторне дослідження на SARS-CoV-2 не може бути однозначно трактовано.
Підтверджений випадок – особа з лабораторно підтвердженим захворюванням COVID-19, незалежно від клінічних ознак та симптомів.
Епідеміологічно пов’язаний випадок – підозрілий випадок захворювання на COVID-19, за якого не проведено адекватного лабораторного обстеження, але який мав контакт з іншим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19 за 14 днів до появи симптомів.
Контакт визначається як:
– особа проживає в одному домогосподарстві (квартирі, будинку) з хворим на COVID-19;
– особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);

– особа мала незахищений контакт (без використання ЗІЗ) із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок);
– особа контактувала із хворим(и) на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови НЕ використання відповідних ЗІЗ або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок);

– особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *