БЖД

З настанням літа і відносно теплої погоди чимало мешканців Київщини проводять свої відпустки, вихідні та святкові дні на природі. Відпочинок поблизу водойм, на березі річки – найкраще спасіння від спеки та робочих буднів. Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді спокійно і впевнено. Проте, часто такий відпочинок закінчується трагедією у вигляді травм, а іноді, навіть, загибелі.
Так, з початку року на території Київської області на водних об’єктах загинуло 47 осіб. Найбільша кількість загиблих в Обухівському районі – 7 осіб, Миронівському районі – 5 осіб, Вишгородському районі – 5 осіб.

Так, 3 червня о 09:35  до оперативно-диспетчерської служби Рокитнянського району надійшло повідомлення про те, що в смт Рокитне на р. Рось втонув чоловік 1997 року народження. На місце виклику направлено водолазна група Аварійно-рятувальну мобільну група ГУ ДСНС України у Київській області. Прибувши до місця виклику,  водолазна група підняла тіло загиблого на поверхню.
3 червня о 08:03 до оперативно-диспетчерської служби м. Переяслав-Хмельницького району надійшло повідомлення про те, що на річці Альта знайдено тіло невстановленої особи. На місце події виїхали рятувальники 27-ДПРЧ м. Переяслав-Хмельницький. Рятувальники доправили загиблого на берег.
Також, 9 травня о 10:37  до оперативно диспетчерської служби Києво-Святошинського району надійшло повідомлення про те що в с. Дмитрівка на ставку, що біля вул. Нова втонув чоловік 1988 року народження. На місце виклику направлено водолазно-рятувальне відділення Вишгородської рятувальної станції. Прибувши до місця виклику водолазна група дістала з водойми тіло чоловічої статі.
Тож, шановні мешканці Київщини, Головне управління ДСНС України у Київській області наполегливо застерігає вас бути максимально обережними поблизу водойм і нагадує:
– купатися можна тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;
– безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;
– купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води – не нижче +20С, повітря – не нижче +24С;
– після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години;
– у воду заходити слід повільно: постій і почекай, дозволяючи тілу пристосуватися до температури води. Перед зануренням у воду необхідно змочити обличчя і плечі. Це особливо важливо для тих, хто купається вперше в сезоні, а також для тих, хто особливо чутливо сприймає холод;
– у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієш плавати, не заходь у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму, чи не опинитися на сильній течії;
– у воді варто бути не більше 15 хвилин. Перебуваючи у воді, не стій на одному місці, активно рухайся, плавай. Не купайся аж доти, поки тобі не стане холодно, бо при переохолодженні у воді наступає різке скорочення м’язів, що несе за собою зупинку дихання. При перших ознаках переохолодження негайно виходь з води, переодягнися у сухий одяг, зроби декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань або побігай;
– ніколи не плавай наодинці. Не запливай далеко, особливо за буї, оскільки можна не розрахувати свої сили. Навчися відпочивати на воді. Для цього необхідно вміти плавати на спині. Перекинувшись на спину і утримуючи себе на поверхні легкими рухами рук і ніг, ти зможеш відпочити;
– перед тим, як стрибати у воду, переконайся у безпеці дна і достатній глибині водоймища;
– пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно;
– після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочити в тіні;
– якщо ти став свідком того, що людина тоне чи кличе на допомогу – негайно повідом рятувальників, які завжди чергують на обладнаних для купання місцях.

Начальник Миронівського РС Масло О. В.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *