Рятувальники закликають та нагадують!

fgghУсі ми любимо літо, воно завжди радує. У ньому так добре, багато зелені та квітів, так тепло і сонячно…можна купатися і загоряти…І в кожного з нас ця пора року проходить по своєму, та ні в кого не обходиться без засмаги. Навіть якщо ви не збираєтесь цілеспрямовано засмагати але ідете на денну прогулянку, потрібно убезпечити себе від надмірного сонячного випромінювання яке може сильно травмувати шкіру, призвівши до опіків. Також слід берегти себе від теплового та сонячного ударів, що можуть трапитись за умов довготривалого перебування під випромінюванням.

Що таке тепловий і сонячний удари і як від них захиститися якщо ви – житель мегаполісу.

Тепловим ударом називається тяжке порушення життєдіяльності організму, пов’язане з його перегрівом.

Причини теплового удару:

– висока температура навколишнього середовища, в тому числі надто задушлива погода і теплий одяг;

– інтенсивна виснажлива фізична навантаження на організм;

– застосування міорелаксантів (анестезіологічних препаратів), які можуть стати причиною гіпертермічного синдрому.

Сонячний удар провокує тривале і інтенсивне безпосередній вплив сонячного випромінювання на організм.

Причиною сонячного удару є виключно пряма дія сонячних променів на голову.

Сонячний удар – це проблема, з якою ми можемо зіткнутися виключно в літній період часу, в той час як тепловий удар можна отримати і закритому приміщенні, де низька вологість і висока температура повітря. Хоча варто зауважити, що обидва ці явища властиві швидше теплого часу року.

sjkhjkОзнаки теплового і сонячного ударів:

– запаморочення;

– головний біль;

– прискорене серцебиття;

– нудота;

– холодний піт;

– почервоніння шкірних покривів особи;

– занепад сил.

У критичних випадках людина під дією сильного тепла чи сонця може втратити свідомість, а температура тіла може підвищитися до 41 ° С.

Не всі люди в однаковій мірі схильні до небезпеки отримати тепловий чи сонячний удар. Існують фактори, які сприяють цьому.

Фактори, що сприяють тепловому і сонячному ударам:

– занадто велика маса тіла;

– стан підвищеного психоемоційного напруження;

– перешкоди для розсіювання тепла – дуже щільна одяг, погано провітрюваних приміщення;

– серцево-судинні та ендокринні захворювання;

– проблеми неврологічного характеру;

– прийом деяких лікарських засобів;

– стан алкогольного сп’яніння;

– куріння.

Перебіг теплового удару

Зазвичай тепловий удар починається раптово, але інколи до його початку з’являються деякі неприємні симптоми у вигляді тягнучих м’язових болів, яскраво вираженого відчуття спраги та інше.  Потім пульс людини частішає,  шкірні покриви стають неприродно сухими і гарячими, артеріальний тиск знижується, з’являється задуха. У важких випадках температура тіла підвищується вище 40 ° С і стають явними ознаки того, що вражається нервова система, а саме: зіниці розширюються, м’язовий тонус порушується, з’являються судоми, може навіть трапитися мимовільне сечовипускання або дефекація. Досить часто тепловий удар протікає на тлі носових кровотеч, блювоти, діареї, анурії (затримки виділення сечі).

Швидка допомога при тепловому або сонячному ударі

Найголовніше – це якомога швидше помістити хворого в більш холодне місце, для того, щоб швидше охолодити організм. Ідеальний варіант – це ванна з температурою води 18-20 ° С, але може бути також і звичайне змочування шкірних покривів постраждалої людини водою (також кімнатної температури). При можливості на голову потрібно покласти лід, а пахви і область паху обтерти спиртом. Важливо знати, що в момент охолодження людина може проявляти ознаки різкого психічного рухового збудження.

Якщо тепловий чи сонячний удар стався на вулиці, то людину необхідно негайно помістити в тінь, максимально звільнити від одягу, щоб шкіра охолоджувалася, і укласти так, щоб ноги були розташовані вище, ніж голова. Якщо людина перебуває у свідомості, то корисно пити воду дрібними ковтками, вода повинна бути кімнатної температури.

Якщо потерпілий втратив свідомість, то він обов’язково повинен бути доставлений до лікувального закладу для подальшого обстеження і лікування.

Профілактика теплового і сонячного ударів

Одним з найважливіших моментів профілактики теплового удару є запобігання зневоднення організму, а значить, у спеку бажано уникати підвищення фізичного навантаження, а також посилених занять спортом і пити якомога більше рідини. Однак це не повинні бути алкогольні напої, міцний чай або кава. Воду потрібно не тільки пити, а й обтирати мокрими серветками (рушником) шкіру. Виходячи на вулицю в спекотний день, віддайте перевагу одягу з легких, бажано натуральних, матеріалів світлих тонів, а також пам’ятайте про головний убір.

Людям похилого віку і дітям під час підвищеної сонячної активності (12-15 годин) краще зовсім утриматися від прогулянок по свіжому повітрю, знаходитися в цей час на пляжі взагалі не рекомендується. Перш ніж сісти в салон автомобіля, який стояв під відкритим небом в сонячний день, потрібно спочатку відкрити всі двері для наскрізного провітрювання. Крім великої кількості рідини в жаркі дні потрібно їсти якомога більше фруктів і овочів.

Миронівський РС ГУ ДСНС України у Київській області

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *