Екскурсія 8-А класу на фабрику ялинкових прикрас

Новорічний настрій

imag0247 imag0270Напередодні Нового року ми, учні 8-А класу,  вирішили створити собі новорічний настрій та відвідати головну ялинку України і фабрику ялинкових прикрас.
Поїздка запам’ятається  нам надовго. Ялинка дійсно красива. Прикрашено її яворівськими іграшками. Вони виконані у різних формах – коники, пташки, а також фігурками – янголами та зорями. Від самого верху до низу спіраллю спадають гірлянди. Їх загальна довжина становить 3 кілометри.

Фабрика ялинкових прикрас знаходиться неподалік Києва (смт. Клавдієво) та має багаторічну історію і традиції створення ялинкових прикрас. Майстри фабрики працюють над створенням нових форм та дизайну. Пересвідчитись у тому, що це творча та кропітка праця ми змогли  на власні очі у трьох цехах фабрики.

Зовні фабрика нічим не нагадує місце, де народжуються фантазії. Але коли потрапляєш усередину, то розумієш, що тут відбуваються дива. Іграшки  роблять зі скляних трубок, які замовляють  у Польщі. Дорогу від трубки до кульки виріб проходить через руки двох майстринь. Одна з них формує з трубки “сосисну вервечку”, розігріваючи на газовому полум’ї і витягуючи до товщини “горловини” майбутньої іграшки, інша запаює один кінець, розігріває середину і силою власних легень видуває кульку. Враховуючи, що таких кульок за зміну може бути і сотня, до шаблонів працівниці вже не звертаються, роблять все на око. Прозорі колбочки в ящиках відправляють до наступного цеху, де їх будуть сріблити зсередини. 

Сріблення – чи не найпростіший в механічному плані процес. Підставляєш горловину, дозатор впорскує всередину іграшки суміш речовин, потім колбочку
потрібно потримати у ванні з гарячою водою, щоб почала відбуватись реакція осаду срібла із солей, струснути кілька разів іграшку, щоб сріблення було рівномірним, злити залишок. Все, срібна кулька з хвостиком готова до наступного етапу.

Найпрекрасніший момент – розмальовування. Орнаменти вражають своєю неповторністю. Після розмальовування іграшкам обрізають «хвостики», за які до цього їх на всіх етапах брали, вставляють петельки і пакують в гарні коробочки для відправки. Весь спектр продукції можна придбати одразу на фабриці в трьох “магазинах”. За бажання тут же можна зайти до цеху і художниці нанесуть на іграшку будь-яке побажання чи логотип. 
   Ми вирішили не економити і тепер у нас вдома українські іграшки на ялинку та неповторний новорічний настрій.

fabrika-1 imag0261  imag0268  imag0280

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *