Про організацію харчування учнів

Наказ Миронівської РДА № 282 від 28.12.2015 “Про організацію  харчування учнів навчальних закладів Миронівського  району”

«Законом України ««Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України»  внесено зміни до статті 2 Закону України «Про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Цією зміною фактично ліквідовано на території  України зону посиленого радіоекологічного контролю. Тому, рахуючи з першого січня 2015 року, – на території України так званої четвертої зони не існує». Законом України «Про  статус і соціальний захист громадян, які постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачене харчування учнів середніх загально – освітніх закладів освіти, коледжів – безкоштовно, за рахунок Державного бюджету України. Але безкоштовне харчування надається учням тих навчальних закладів, які розташовані на територіях радіоактивного забруднення. У зв’язку з тим, що з 1 січня 2015 року зону посиленого радіоекологічного контролю відмінили, – всі навчальні заклади, які були розташовані на її території  – опинилися в чистій зоні. Таким чином всі діти, які навчаються в цих навчальних закладах  і навіть мають  «чорнобильські» посвідчення, – права на одержання безкоштовного харчування або взамін нього компенсації – не мають» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/76-19, http://lada.fm/2015/02/06/print:page,1,chetvertu-chornobilsku-zonu-lkvdovano-bezkoshtovne-harchuvannya-dtey-pripineno-kompensacy-ne-bude.html)/.

Також внесені зміни до Закону “Про освіту”, що стосується харчування: “Організація та відповідальність за харчування у навчальних закладах державної та комунальної форми власності покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів”.

Харчування дітей організовується не залежно від того, чи проживають вони в сільській місцевості, чи в місті. Відповідно до Законів України “Про місцеві державні адміністрації”, “Про загальну середню освіту”, “Про дошкільну освіту”, “Про охорону дитинства” Миронівською районною державною адміністрацією було видано розпорядження від 21.01.2016 р. № 5 “Про схвалення проекту Програми харчування дітей дошкільного віку, учнів 1-4 класів, дітей пільгових категорій Миронівського району на 2016-2017 роки”. Миронівська районна рада 26 лютого 2016 року своїм рішенням затвердила цю програму.

Безоплатним харчуванням охоплено пільгові категорії дітей – сироти, позбавлені батьківського піклування, учні, що перебувають на інклюзивному навчанні, діти батьків-учасників АТО та учні 1-4 класів.Відповідно до Закону України “Про здійснення державних закупівель”відділом освіти проведено тендерні торги на закупівлю послуг з організації гарячого харчування. Договір підписано 25.01.2016 р. з ТОВ “Миронівське громадське харчування”. Загальноосвітні навчальні заклади не закуповують продукти харчування самостійно. ТОВ “Миронівське громадське харчування” здійснює харчування учнів за кошти місцевого бюджету. При цьому вартість харчування учнів – 16,54 грн. на день. Меню погоджено з державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Миронівському районі. З боку товариства налагоджено регулярне завезення продуктів, дотримуються нормативні вимоги щодо їх різноманітності. Продукція сертифікована.

Організовано і харчування учнів старших класів за рахунок позабюджетних надходжень (батьківська плата  – на сьогодні це 15 грн., а також спонсорські кошти).
Удосконалення харчування, створення необхідних умов на харчоблоках шкіл постійно в полі зору відділу освіти, керівників навчальних закладів.

Спеціаліст відділу освіти райдержадміністрації Н.П. Шепітко.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *